Telefon: +36 30 222-6666 | E-mail: info@businessdoki.hu | BusinessDoki működése

Szekundálás

Lehet-e hasznos az a tapasztalat, amit más cégvezetők szereztek, amikor pont azt tették, amit most Te tervezel meglépni?

Tudnád-e használni az ő tapasztalataikat, amikor jól, vagy kevésbé jól döntöttek?

Kíváncsi vagy-e arra, hogy miként lehet elkerülni rossz döntéseket, vagy a már meghozott döntések rossz hatásait csökkentetni?

Ha igen, akkor olvasd el, hogy miként zajlik a Szekundálás.

Cikkszám: BD 55/2014 Szekundálás Kategória: Címkék: , , , ,

Leírás

A Szekundálás a verseny sakkból lehet ismeretes.

Aki „csak” a saját cégével „sakkozik”, annak új lehet, hogy amikor vezetőként döntéseken gondolkozik, akkor valami nagyon hasonlót csinál, mint a sakkversenyző.

Végiggondolja, hogy egy lépésnek milyen következményei lehetnek, akarja-e azt, és mi az amit szeretne elkerülni.

Ilyenkor a sakkozókat segíti egy második szereplő, az úgynevezett szekundáns.

A célja, hogy egy másik szemszögből, kívülről, más szempontokat is figyelembe véve lássa az állást a táblán. Mi történhet, ha azt lépi a versenyző, arra mit válaszolhat az ellenfél? A két ember fejében sokkal több lehetséges variáció, korábbi játszma emléke, tapasztalata van, mint ha egyedül gondolkozna a versenyző.

Pont annyival lehet jobb minőségű az adott állás, helyzet megítélése, mint amikor a térlátásban mindkét szemünket használjuk.

Amikor valaki csak az egyik szemét használja, akkor mindent két dimenzióban lát, s viszonylag hamar kerül olyan helyzetbe, amikor rosszul mér fel valamit, mondjuk a távolságot, s nekimegy valaminek, lelök egy tárgyat, rosszul lép.

A játék kedvéért próbáld ki, hogy milyen, amikor csak az egyik szemedet használod. Szinte biztos, hogy hamarosan elvétesz valamit. Én például az imént nekiálltam kávét főzni úgy, hogy a jobb szememet behunytam, s már az elején szembesültem azzal, hogy amikor a csészéért nyúltam, nehezebb volt gyorsan, pontosan felmérni a távolságot, mint amikor két szememet használom. Aztán, amikor az edényt akartam a csap kifolyója alá tartani, egyszerűen nekikoccantottam a cső végének. Tehát a mélység érzékelésének romlása nehezítette a távolság, s így a hely pontos meghatározását a mozgásomhoz.

Persze hozzá lehet szokni, de ha nagyon figyelsz, hogy jól mozogj, akkor alig marad figyelmed arra, hogy mással is tudj foglalkozni. Menj végig az irodádon, lakásodon úgy, hogy csak az egyik szemedet használod, s közben egyszerű számtani műveleteket végzel, amit amúgy könnyedén meg szoktál oldani fejben. És milyen fárasztó.

A harmadik dimenziót, a térlátást, a másik szem adja hozzá az életünkhöz, pontosabban a két szem jól összehangolt egyidejű használata.

A Szekundáns is valahogy így ad hozzá egy következő dimenziót, mert egy másik látószögből lát, s használ föl új adatokat, korábbi tapasztalatokat.

Amikor én szekundánsként dolgozok, én is ott állok a vezető mellett, ahogy a versenysakkban a versenyző mögött a sakk-szekundáns, és minden lépés előtt megbeszélem az észrevételeimet a vezetővel. Mire számíthat, mi fog történni akkor, ha azt teszi, amit tervez.

Az elmúlt 23 év tapasztalatából előveszek olyan történeteket, amik nagyon hasonlóak, mint amiben most döntést akar hozni a vezető, és összehasonlítjuk, hogy a céljai mennyire egyeznek meg a várható eredménnyel.

Azt akarja-e elérni, amit előtte egy hasonló helyzetben mások elértek, vagy valami mást?

Ha mást akar elérni, akkor érdemes valami mást csinálni.

Ha föl akarjuk használni az előttünk sikeressé váló emberek tapasztalatait, akkor érdemes figyelembe venni azokat. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha egy Szekundánssal közösen elemezzük ki az adott helyzetet, a döntés előkészítése céljából.

Ha hasznosítani akarjuk a korábban hibákat elkövető vezetők tapasztalatait, akkor az a legjobb, ha megtudjuk, hogy milyen problémák szoktak lenni egy-egy döntés után, s megelőzzük, elkerüljük azokat, vagy legalább csökkentjük a hatásukat.

Ezért érdemes egy Szekundánssal végigvenni, hogy mire számíthatunk.

A Szekundáns tapasztalata annyival nagyobb, hogy ő ezt az elemző munkát, mint szakmát gyakorolja, napi nyolc órában, évtizedek óta.

Így hozzávetőlegesen 50-100-szoros tapasztalata van egy olyan cégvezetőhöz képest, aki a legjobb esetben is csak heti 1-2 órában foglalkozik azzal, hogy gyűjtse a számára hasznos információkat. És akkor már egy nagyon tudatos, strukturáltan gondolkodó, célkövető, és következetes vezetőről beszélünk.

Azt, hogy mennyibe kerülhet a szekundálás, csak az adott vezetővel közösen tudjuk pontosan meghatározni.

Ahhoz, hogy kellően tájékozottak legyünk, s megalapozott döntést tudjunk hozni, egy minden elkötelezettség nélküli beszélgetésben lehet a részleteket pontosítani. Ez a beszélgetés addig tart, amíg mind a ketten biztosak vagyunk abban, hogy megéri-e továbblépni, együtt gondolkozni.

Én csak akkor vállalok el egy szekundálási megbízást, ha a partnerem is, és én is meg vagyunk róla győződve, hogy a partneremnek ez egyértelműen megéri. Amikor biztos benne, hogy gyorsan, és nagyon megtérül.

Ha erről ő nincs meggyőződve, akkor tudok neki információkat adni, ami alapján magabiztosan tud dönteni.

Ha én azt gondolom, hogy számára kétes kimenetelű lehet az együttműködés, akkor azt fogom mondani , hogy ne álljunk neki.

.

Az első lépés az az, hogy vegyük föl a kapcsolatot. Így elindulhat egy kommunikáció arról, hogy megéri-e találkozni.

Kérek a 30/222-6666 telefonszámra egy hívást, vagy e-mailben kérek egy telefonszámot, amin én telefonálhatok. E-mail cím:

BusinessDoki

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...