Telefon: +36 30 222-6666 | E-mail: info@businessdoki.hu | BusinessDoki működése

Shadowing

Furcsa, idegen szó. Shadowing.

Miért is használjuk? Mert még csak hosszú magyarázkodással lehet magyar szavakkal kifejezni a tartalmát.

A lényege, hogy ilyenkor a szakember úgy viselkedik, mintha a támogatott vezető árnyéka lenne.

Shadow = árnyék,

Shadowing = árnyékolás.

Cikkszám: bd_2014_5 Kategória:

Leírás

A gyakorlatban ez úgy történik, hogy egy alapos tájékozódás után a résztvevők kiválasztják azt a napot, amikor a támogató szakember (shadower) a munkakezdéstől, végig a vezető nyomában van.

Vele indítja napot, onnan kezdve, hogy amikor megérkezik a munkahelyére, és az összes lépését árnyékként követi.

Mindent, amit elkezd csinálni megfigyel, hogy megtalálja azokat a pontokat, amiknek a megváltoztatásával fejlődést érhet el a vezető.

Előre eldöntik, hogy kettő közül melyik megvalósítási lehetőséget használják a munka során.

Az első, hogy az árnyékként dolgozó támogató csöndben, közbeszólások, és megszakítások nélkül figyeli az eseményeket. Minden jól működő, megtartandó részhez rövid feljegyzést készít magának, és minden olyan részhez, ami másképp is csinálható, vélhetően lehet hatékonyabb, vagy átgondolandó, hogy milyen változást hozna, olyan mennyiségű, és részletezettségű feljegyzést készít, amiből a nap kiértékelése során pontosan tud visszajelzést adni a támogatott vezetőnek. Így a vezető napja ugyan olyan, mint bármelyik másik, s erre mindketten törekszenek. Az értékelés ezt követően, lehet, hogy másnap, vagy egy másik napon, egy 60-120 perces megbeszélés során zajlik, majd ennek írásos háttéranyagát is megkapja a vezető.

A második, hogy a shadower-támogató folyamatos visszaigazolásokat használ. Mindent, ami hatékony, megtartandó elem, rögtön, röviden megerősít, s minden változtatásra javasolt résszel azonnal, még a végrehajtás előtt foglalkozik. Felkínálja meggondolásra, hogy hogyan lehet másképp is csinálni, s végiggondolják közösen, hogy az milyen eredménnyel járna, hozna-e fejlődést. Ha igen, akkor rögtön születik is egy döntés, hogy most az új módon csináljuk, s ha szükséges, alkotnak egy szabályt, hogy ezen túl mi az eljárás. Ezek a közbeszólások, megszakítások elég rövidek kell, hogy legyenek ahhoz, hogy a mindennapos tevékenységhez képest ezzel együtt is felgyorsuljon a vezető, javuljon a hatékonysága. Például egy olyan feladatnál, amivel a vezető 20 percet foglalkozna, a változtatás megbeszélése lefoglal 5 percet, és a döntés alapján másnak kiadott feladat delegálása 2 percet. Így 20 perc helyett 7 percet dolgozott rajta, s nyertek 13 percet. Azokban a helyzetekben, amikor a közbeszólás zavaró lenne -például egy meeting, vagy tárgyalás alatt- az „árnyékoló” csöndben jegyzetel, s akkor beszélik meg a vezetővel, amikor az már nem zavaró. A nap végére összegyűlt változtatási javaslatokat, meghozott döntéseket egy írásos összefoglalóban kapja meg a támogatott vezető.

A támogató feladata, hogy a „követett nap” során legalább annyi fejlődést érjen el, mint amennyi a shadowing nap költsége.

Ezért aztán a shadowing szolgáltatás létjogosultsága onnan számítható, mikor az „árnyékoló” szakember, a támogató meg van róla győződve, hogy több fejlődést, hasznot tud felkínálni a támogatott vezetőnek, mint a szolgáltatás díja.

Ez a megállapodás előtti alapos tájékozódás során kell hogy teljes bizonyossággal kiderüljön.

Amíg ez bizonytalan, addig további információkra van szüksége a támogató szakembernek.

Csak akkor javasolhatja az együttműködést, amikor biztos benne, hogy az a megbízónak többszörösen megtérül.

Ha hiányzik ez a bizonyosság, akkor a szakember kötelessége, hogy visszautasítsa a megbízást.

.

Az első lépés az az, hogy vegyük föl a kapcsolatot. Így elindulhat egy kommunikáció arról, hogy megéri-e találkozni.

Kérek a 30/222-6666 telefonszámra egy hívást, vagy e-mailben kérek egy telefonszámot, amin én telefonálhatok.

E-mail cím:

.

BusinessDoki

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...